Αστράφτει το Σύνταγμα

Τρίτη απόγευμα κι η Ερμού γεμάτη κόσμο σαν παραμονή Χριστουγέννων.  Το πολυαναμενόμενο τεράστιο κύμα των τουριστών σαρώνει ήδη το τουριστικό κέντρο, Πλάκα, Ερμού, Μοναστηράκι.

Η πλατεία Συντάγματος όμως εξόχως άδεια κι εξόχως αστραφτερή, μετά δε κι απ’ το ακριβούτσικο γύαλισμα του 1εκ. ευρώ, δωράκι απ’ το Grande Bretagne. Παράδοξη η τόση ερημία.

Παράδοξοι κι αυτοί οι οδοκαθαριστές με την hi-tech στολή σαν να δουλεύουν σε πυρηνικό εργοστάσιο. Μα τόσο επικίνδυνη είναι η αστική μας βρώμα?

Μια βόλτα λίγο πιο κάτω, πέρα απ’ την ευφορία της Ερμού, κατεβαίνοντας την ολότελα άδεια Σταδίου η υπερβολική στολή των εργατών της καθαριότητας βρίσκει την εξήγηση της. Μια απαλή αύρα δακρυγόνου στον ανοιξιάτικο αέρα δικαιολογεί την τόση αρματωσιά. Σήμερα είχε πορεία μα δεν υπάρχει κανένα άλλο ίχνος πέρα απ’ τις κλειστές εισόδους του μετρό κι αυτή την οξεία οσμή. Στην Κλαυθμώνος πλένουν κιόλας τα πεζοδρόμια, δεν περιμένουνε να ξημερώσει, έρχονται εκλογές, κι ο δήμος επιδεικνύει εξαιρετική ετοιμότητα σε τέτοια και μόνο τέτοια θέματα, η κορδέλα ασφαλείας στην Ομόνοια λύεται γύρω στις 9.30 και το κέντρο ανοίγει ξανά στην κυκλοφορία.
Γρήγορα γρήγορα η πόλη επανέρχεται, χωρίς κανένα σημάδι, έτοιμη να κλείσει το μάτι, να χαμογελάσει ξανά στα πλήθη των τουριστών.

Το άδικο των καιρών για τους επαναστάστες είναι που δεν μπορούν ούτε ένα σημάδι στην άσφαλτο να γράψουν.

Προσοχή όμως γιατί όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν, μπορούν να κάψουν…

Advertisements